Alumnporträtt: Ingeborg Andersson

Namn: Ingeborg Andersson
Program: D
Examensår: 1989

Vad jobbar du med?
Jag jobbar på ABB där jag utvecklar applikationer som används för styrning och övervakning av elnät, både för högspänning och lågspänning. Jag jobbar framför allt med användargränssnittet, och då behövs en viss förståelse för hur våra kunders arbetsprocesser ser ut. Kundernar finns i hela världen, men antalet är ganska begränsat, så det blir en del kundspecifika tillägg ibland.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
Jag kommer till jobbet, hämtar kaffe och börjar med att gå igenom mailen. De mail som kan besvaras direkt tar jag hand om, de som jag kan ignorerar tas bort, och sedan markerar jag de som jag ska ta hand om senare – förhoppningsvis.

Morgontrött som jag är kan det sedan bli lite facebook eller nyhetssajt medan jag hämtar senaste källkoden och kompilerar. Sedan upptäcker jag vanligtvis att fikatiden redan har passerat – igen. Ibland lyckas jag hitta dit samtidigt med mina kollegor.

Sedan är det dags att fortsätta med det jag höll på med när jag gick hem igår. Har jag tur håller jag på med en ny intressant funktion, som gärna får vara en liten utmaning., eller en knivig bugg. Fixa buggar kan vara riktigt tillfredsställande när det krävs detektivarbete för att ta reda på vad som är fel! Mindre roligt är när man får sitta och rätta till vissa mindre noggranna kollegors kod, eller jobba med något som egentligen inte intresserar dig, men behöver göras. Förutom att skriva kod eller debugga (en hel del sådant…) kan jag ägna en del av dagen åt dokumentation, underlag till hjälptexter, tester. Sedan kan det ju hända att man hittar lite nya buggar – bäst att rapportera dem som vi inte glömmer dem.

Under tiden får jag räkna med en del avbrott. Ofta dyker det upp kollegor som behöver hjälp med en uppgift eller svar på en fråga.

Sedan är det dags för dagens första möte – kan vara en intern diskussion om en lösning av ett specifikt problem, granskning av en mockup av ett UI (löser det kundens problem, passar det i arkitekturen etc.) eller samordning med ett annat kontor någon annan stans i världen. Det kan också vara en kunddemo över Skype när vi jobbar agilt med kunden.

Sedan fortsätter det i samma stil med avbrott för lunch under dagen. Scrum-möte på eftermiddagen eftersom ett par ur teamet finns på andra sidan Atlanten. Många möten ligger efter tre så USA hinner vakna upp.

Vad var roligast under studietiden?
Roligast var nog när vi bildade Donna, D-sektionens egen tjejförening. Vi var ute och besökte andra högskolor, höll i aktiviteter i våra egensydda gula(!) klänningar m.m.

Sedan hade vi rätt kul med Radio Gustav också… Fast jag vet inte om den överlevde, Donna gjorde ju det.

Vad är det bästa med att jobba på ABB?
Att det är en väldigt internationell miljö med kontor och kunder i hela världen. Det finns många riktigt skärpta människor. Ibland får man till och med träffa kunder ;).

Roligaste dagen på jobbet?
Svår fråga…Det har blivit så många, på så många olika ställen. Fast om man tar mitt nuvarande jobb så ligger de workshops vi höll med utvalda kunder i samband med utformingen av vår senaste produkt bra till.

Ingeborg

Lämna ett svar