En vass nål i en höstack

På fredag åker jag till Linköping igen, som varje år vid DömD. Nu är det tio år sedan jag satte min fot på Borggården men vissa traditioner släpper inte och jag vill gärna dela med mig av viktiga kunskaper som ni studenter kan dra nytta av innan det är dags för examen.

Men först en snabb recap av Josefs tid på LiU:

Nollan på borggården – D-group gör sparris/bollar – STABEN har skägg – nolledisco – forte! pryo – flickvän – DJ på [hg] – J^5 i D-Group – Ordf forte! – Närlingslivsutskottet – omtentor –  småbarnsfar – Pilot-STABEN – Egen firma – exjobb – lisp labben.

Ja, jag älskade att vara med i föreningar. Det är något jag än idag har enorm nytta av med vänner på alla möjliga platser, högt och lågt, nära och långt bort. Det är föreningarna jag minns med störst glädje och det är därför jag besöker Linköping flera gånger om året. Även om ingen känner till mig när jag glider in på forte! kontoret på fredag så är det kul att snurra lite skivor och berätta om hur framtiden ser ut. Jag vill inspirera andra och ge tillbaka, det mår jag bra av.

Tiden på LiU gick fort och vi är framme vid första jobbet! Konsultyrket i Göteborg var ett givet val för mig och marknaden var god. Hoppas jag nu får jobba med det jag pluggat till, VHDL är det bästa som finns och jag är expert efter alla kurser och exjobb!

Då kommer mitt uppvaknande: Som nyutexad kan jag inte allt, jag kan faktiskt väldigt lite. Även om studierna gick bra så har jag ingen erfarenhet, jag är precis på samma kunskapsnivå som alla andra nyutexade, en lägstanivå. Ändå fick jag flera bra anställningserbjudanden? Varför? Det vet jag svaret på och jag skall dela med mig till dig.

Det har gått fem år sedan min examen från D och jag skriver detta i huset där jag bor med min fru och tre barn. På Fredag är det dags för Dart Knight på [hg] med mig på scen men få känner längre till denna stofilen, tur det. Idag jobbar jag som konsultchef på ett av Sveriges största konsultföretag och letar efter personer som är unika, bättre än andra och lite vassare. Varje vecka får jag nöjet att sitta ner med fem kandidater som söker sig till oss och jag är inte ensam om detta. Hela vår chefsstyrka gör över 12000 intervjuer om året och av dessa anställer vi runt 3%. Känner du dig som en nål i en höstack? Ingen fara, det är lätt att bli en nål som sticker ut!

Två gånger om året kommer en våg av nyutexade till arbetsmarknaden och kompetensen är exakt densamma med skillnaden av några få kurser. Jag läser tyärr inte dina betyg och hinner inte sätta mig in i kurserna – hoppas bara du hade kul och gjorde det du ville! För det vi letar efter, det vi söker efter hos de nyutexade som vi kommer ta in är den lilla skillnaden som gör någon bättre än de andra.

Jag vill se drivkraft, jag vill se engagemang, jag vill se att du sliter kvällar och helger bara för att du tycker det är underbart och älskar det du gör! Det spelar ingen roll om du har en femma i linalg om du inte har kul och kan njuta varje dag!

Vill du sticka ut och vara den som är eftertraktad så är inte studier det viktigaste, det är vad du gör bättre än alla andra som kommer vara betydelsefullt. När vi ser ett CV som visar på engagemang i föreningar eller en kandidat som beskriver sitt hemmaprojekt med modulerad laser i ljudsystemet – då har vi hittat en stjärna, det är sådant som visar på någon som kan bli fantastisk. Då får du komma in och dricka kaffe med mig.

Så se till att använda dessa åren till mer än bara studier och skapa en grym startbana för dig själv, detta är bara början och det går fort!

 

Vill du snacka mer? Dra ett mail, jag svarar.

josef.hederstrom@alten.se

Lämna ett svar