FAQ

Nedan så presenteras D-sektionens FAQ

Frågorna delas in i 4 kategorier, Boende, Skolan, Aktiviteter och övrigt.

Hittar du inte svar på din fråga nedan så kan du kontakta info@d-sektionen.se

Boende

Fråga: Hur nära skolan brukar man bo och hur tar man sig dit?

Svar: Det i särklass vanligaste området att bosätta sig i som student är Ryd som ligger precis norr om universitetet. Ryd är dock långt ifrån det enda alternativet då det finns många områden med studentbostäder i nära anslutning till universitetet. Exempel på andra bra bostadsområden är Lambohov, Valla, Gottfridsberg, T1 med flera. Från alla dessa är det cykelavstånd till skolan och det är också på cykel som de flesta tar sig dit.

En utmärkt sida att leta reda på en lya att slå sig ner i är studentbostader.se. Där kan det vara en bra idé att ställa sig i bostadskö tidigt. Kan även vara värt att kolla upp byggvesta.se (Colonia) och heimstaden.com.

Fråga: Jag bor i Norrköping, kan jag pendla?

Svar: Möjligheterna att pendla är goda tackvare Campus-bussen som går mellan Linköping och Norrköping varje timme från 7:00 till 17:00. Turen tar ca 40 minuter och det finns exempel på de som trivs med pendlingen såväl som de som inte gör det. Generellt är att de som är duktiga på att utnyttja tiden på bussen (plugga, läsa eller sova) tycker det går bra.

Fråga: Korridor/hyreslägenhet/bostadsrätt?

Svar: Beror lite på vad man själv är för typ av person. Kan vara bra att tänka på att i korridor delar man kök med de personerna som bor i samma korridor och annars har man ett eget kök. Kan även vara bra att tänka på var man ska bo, så man har nära till campus och mataffär.

Skolan

Fråga: Hur vet jag vilka böcker/kursmaterial jag behöver?

Svar: Inför en ny kurs så rekommenderas starkt att ta en titt på den i studieinfo.

Där finns en mängd information om kursen där kursmaterial, förkunskaper, mål med kursen och annan viktig information tas upp. Att införskaffa böckerna kan göras på diverse olika sätt, adlibris för den som vill beställa, campus egen bokhandel eller anslagstalvlan där äldre studenter med gråt i halsen säljer vidare sina väl använda böcker till nästa kull studenter, ofta för en bra slant billigare än nya!

Fråga: Vad är de huvudsakliga skilldnaderna mellan D och IT?

Svar: Många tror att det är “data som data”, men de har fel! Skillnaderna är många och därför nämner vi bara ett par exempel här. Till exempel att man som D:are läser flera programmeringsspråk och som IT:are läser man mer om Nätverk och kommunikation. En annan viktig skillnad är att IT-programmet stolt kan skryta med att vara den enda civilingenjörsutbildningen i Sverige som använder sig av PBL.

Fråga: Är matten svår?

Svar: En fråga som kommer variera mycket beroende på vem man frågar. Matten är ganska svår men man skolas in mycket bra genom en matematisk grundkurs. Självklart underlättar det att ta en förberedelsekurs inom högskolematematik om man känner sig osäker eller glömt mycket sen gymnasiet.

Fråga: Måste man kunna mycket programmering i förväg?

Svar: Man behöver inte ha några som helst förkunskaper inom programmering ty programmeringsundervisningen börjar på noll. Det går dock undan i början så om man inte har några förkunskaper gäller det att ligga i lite extra de första veckorna.

Fråga: Hur mycket tid går åt till plugg per vecka?

Svar: Det är väldigt olika från vecka till vecka och från person till person. Om man har diciplin nog att fokusera till 100% mellan 8 och 17 från måndag till fredag så behöver man inte lägga så mycket tid utanför det på skolan. Man bör akta sig från att göra sig ett 10-17 schema då stora delar av helgen försvinner till följd av detta!

Fråga: Hur mycket är obligatoriskt?

Svar: Det enda som är obligastoriskt att gå på är examinerande moment. Lektioner och föreläsningar är sådeles inte obligatoriska men det rekomenderas starkt att delta i dessa ändå.

Fråga: Är det bara roliga kurser?

Svar: På högskolan läser man mer specifikt de kurser som kommer vara till nytta för ett framtida jobb, därför tycker nog nästan alla som valt rätt utbildning att det (nästan!) bara är roliga kurser!

Aktiviteter

Fråga: Vad finns för aktiviteter utanför skolan?

Svar: Att plugga vidare betyder inte att du måst sluta med dina tidigare fritidsaktiviteter. I Linköping finns det fotbollslag, innebandyföreningar, dartsammankomster, LAN-träffar, diverse gym, pokerturneringar och pubar.

Aktivitetsutskottet anordnar interna fotbolls- och innebandy träningar men hittar också på annat skojj som till exempel laser dome.

Att engagera sig i studentlivet rekomenderas också varmt. Festerist, fadderist, styret, utskott eller jobba i sektionscaféet, möjligheterna är många men något som är säkert är att det kommer vara roligt!

Fråga: Vad finns det för uteställen/klubbar att gå på i Linköping, som är studentvänliga?

Svar: Förutom alla utomordentligt roliga fester och kravaller man kan gå på, som ordnas av sektionernas festerier och oftast hålls på skolan finns det ett flertal ställen att gå ut på i Linköping, av olika studentvänlighets-grad. Till de mest studentvänliga hör nog Flamman i studentområdet med samma namn och [hg] i Ryd. Här kostar de billigaste dryckerna av valfri alkoholhalt runt trettio spänn och dansgolven är fyllda av svettiga studenter som svingar sina lurviga! Vill man avnjuta en god öl till ett rimligt pris finns alltid studentpuben VilleValla i Irrblosset som kan stoltsera med ett brett (läs: väldigt brett) sortiment av öl och cider från världens alla hörn. Allt detta ackompanjeras av trevlig och kunnig personal och en gemytlig miljö.

Övrigt

Fråga: Hur långt räcker studiebidraget/studielånet?

Svar: En fråga med olika svar beroende på hur snål (läs ekonomiskt medveten) person man frågar. Studiebidrag på 3164 kr + 7280 kr från lån gör att de flesta studenter inte behöver leva på nudlar (därmed inte sagt att vissa fortfarande gör det!).

Fråga: Har man tid att åka hemhem ofta?

Svar: Man kan åka hemhem väldigt ofta om man känner för det. Ett bra tips är att om man är duktig på att se skolan som ett 8 till 5 jobb så kan man till stor del koppla av utan att plugga hela helgerna och man är därmed fri att åka hemhem!

Det kan dock vara bra att hålla sig vid campus runt tentaperioderna för att kunna plugga så mycket som möjligt. Dessa är 4 per år till antalet och ligger ungefär vid höstlovet, jul, påsk och sommarlovet.

Fråga: Är alla nördar?/Finns det tjejer?

Svar: Självklart är man inte en nörd enbart för att man valt att läsa D eller IT, det finns dock gott om andra saker som gör att många faller in under kategorin nörd. Kanske kan man klara ut supermario 1 på 5 minuter som D-Group’s Chef, eller så kan man häfva en öl på 3 sekunder. Kanske har man byggt en skalenlig figur av snorlax? Men oavsett vilket så är det väldigt bra sammanhållning på sektionen! Andelen tjejer som söker ökar dessutom sakta men säkert från år till år.

Fann du inget svar på din fråga? Skicka ett mail till info@d-sektionen.se!