ValleB: intervjuer med EventU ordförande, AMO, sektionskassör och sekreterare

Eventutskottets Ordförande – Erik 

Beskriv dig själv samt dina uppgifter som Eventutskottets ordförande

Hallå! Erik heter jag, är 25 år gammal och kommer från Hälsingland. Pluggar just nu mitt 5:e, men inte sista år på U. Som Eventutskottets ordförande är man med som en del utav sektionsstyrelsen, och ansvarar för att undergrupperna AktU, D-LAN, D20, och D-Band har gruppledare som i sin tur kan rekrytera resten av grupperna. Mer vardagligt så är man undergruppernas kontaktlänk till kansliet, och man förväntas representera dem och föra deras talan på kanslimötena. Traditionellt brukar EventU ordföranden också stå för att rekrytera in en grupp ettan som håller i en tackfest för STABEN och faddrarna. EventUs andra funktion är att kunna skapa nya undergrupper när sektionsmedlemmar kommer med idéer om saker de vill hitta på. Senaste exemplet av detta är D20, som skapades förra året.

Vad fick dig att söka Eventutskottets ordförande?

Jag har ju nu suttit på den här posten i tre(!!) år, och anledningen jag sökt den varje år har väl varit ungefär densamma: jag tycker det är jävligt kul att kunna vara den som kan hjälpa folk hitta på roliga event! Särskilt till varför jag sökte posten den här gången var på grund av den stora förändringen jag förde igenom förra året, att flytta posten in i styret. Jag ville se till att styra skutan rätt, så det skulle bli lätt för mina efterträdare att komma in som både en medlem av styret, och som Eventutskottets ordförande.

Vad har varit det roligaste med att vara Eventutskottets ordförande?

En väldigt svår fråga! Jag tror det måste vara att träffa och jobba med så många nya människor, EventU består ju ändå utav 32 personer, och lägg till resten av styret så är man uppe i 40!

Behöver man någon tidigare erfarenhet för att vara Eventutskottets ordförande?

Man behöver inte någon särskild tidigare erfarenhet, men det är väldigt viktigt att kunna vara en delegerande ledare. Försöker man pilla för mycket i vad undergrupperna håller på med så är det väldigt lätt att trappa sina gruppledare på tårna. Naturligtvis kan man vara med och hjälpa till i grupperna, men då är det viktigt att ha i åtanke att det är gruppledaren, inte du som styr!

Har du något mer du vill tillägga?

För många kan det fortfarande vara svårt att särskilja Aktivitetsgruppen och Eventutskottet, då det brukade vara samma sak (för ca 4 år sen). Men så länge man har koll på att EventU ordföranden inte faktiskt är i AktU så bör det gå bra. 

AMO – Robin

Beskriv dig själv samt Arbetsmiljöombudets uppgifter

Jag heter Robin och sitter som Arbetsmiljöombud (AMO) i Styret. Jag går femte året på U och kommer ursprungligen från Nacka utanför Stockholm men eftersom jag har bott här i några år så känner jag mig ganska hemma i Linkeboda. Posten AMO skulle man kunna säga består av tre delar: Arbetsmiljö, Miljöarbete och Styrelsearbete. 

Arbetsmiljön är den viktigaste och centrala delen av AMOs uppgifter även om det är den som kanske syns minst utåt. Som Arbetsmiljöombud har du tystnadsplikt och är ansvarig för att eskalera problem som har med arbetsmiljön för sektionens medlemmar. Det kan vara allt från dålig behandling till dålig ventilation i A-huset. Man sitter på möte med IDA och sitter i AMO råd med andra AMOs från StuFF och LinTek där man kan eskalera och lösa svårare problem.

Miljöarbetet ska AMO se till att sektionen följer miljömålen så gott det går och jobbar för en mer miljövänlig verksamhet. Detta för att vi är med i Gröna Sektioner och är en #GrönSektion vilket är, per definition, väldigt coolt. I Gröna Sektioner får man som AMO jobba med andra sektioner och föreningar för att utveckla miljöarbetet.

Styrelsearbetet är att representera sektionen vid olika tillställningar, vara med och arrangera episka kick-/mid-/fuckoffs, fixa sektionsmöten och allmänt styra vart sektionen är påväg.

Även om posten är ganska uppdelad så får man en bra blandning av sektionsinternt och externt engagemang, man får en bra bild av hur sektionen fungerar och får kontaktnät som gör att det faktiskt går att påverka vad som händer på campus.

Vad fick dig att söka till Arbetsmiljöombud?

Jag sökte AMO för att jag ville ge tillbaka till sektionen, få mer inblick i hur sektionen fungerar som stryrelsemedlem och hur samspelet mellan sektionerna fundgerar.

Vad har varit det roligaste med att vara [din post]?

Man får träffa massor av människor. Eftersom du sitter i massa sektionsöverskridande råd och möten så kommer man i kontakt med massa roliga folk från både FilFak och TekFak. Har man tur får man också hälsa på lite d-sektioner på andra universitet.

Behöver man någon tidigare erfarenhet för att vara Arbetsmiljöombud?

Det kan vara bra att kunna ha många bollar i luften. Det är många småsaker som ska tas upp på rätt möte eller till rätt person. Inte ovanligt att man har många parallella små projekt igång. Annars är det bra att känna sig bekväm att prata med personer och försöka vara närvarande inom sektionen så medlemmarna kan prata med AMO om det är något.

Har du något mer du vill tillägga?

Sök AMO, kom igen det blir kul. #GrönSektion #BästaPosteniStyret

Sektionskassör – Michelle 

Beskriv dig själv samt dina uppgifter som Sektionskassör

Tjo! Michelle heter jag och pluggar mitt femte år på data. Min fritid är till större del engagemang och hund men har jag tid över så spelar jag lite D&D eller programmerar. Som kassör jobbar jag med att ha en överblick över hela sektionens ekonomi så att den inte totalt kaosar. I det ingår allt från att hjälpa resterande kassörer när det har frågor till att jaga resterande kassörer när de är lite sega på bollen eller jaga utskott utan kassör för att de ska följa sin budget. Sen leder jag mitt fina gäng DEG i bokföringen och lägger lite budgetar då och då. 

Vad fick dig att söka Sektionskassör?

Jag gillar att ha koll på hur, var och varför saker händer och som sektionskassör får man verkligen det. Dessutom har man i mångt och mycke påverka hur verksamheten utvecklas i sin helhet genom att disponera ekonomiska medel olika. Det är lite coolt tycker jag. 

Vad har varit det roligaste med att vara Sektionskassör?

Slå mig inte men bokföra med DEG. 

Behöver man någon tidigare erfarenhet för att vara Sektionskassör?

Det enda man behöver är en god förmåga att planera sin tid. Resten lär man sig. 

Har du något mer du vill tillägga?

Sök! Det är faktiskt en rolig post. 

Sekreterare – Helena

Beskriv dig själv samt Sekreterarens uppgifter

Hej hej hej,

Jag heter Helena, pluggar U3 kommer ursprungligen från Stockholm. Just nu sitter jag som sekreterare i styret. Posten uppgifter är att sekretera (skräll) på alla möten dvs kanslimöten, interna styrelsemöten och sektionsmöten. Man har även ansvar för sektionsdokument som exempelvis stadgar, reglemente och sektionsmötesprotokoll. I stort sett allt arbete är fokuserat på sektionsmöten där man behöver förbereda kallelser och protokoll inför själva sektionsmötet. Utöver detta är jag ansvarig över sektionen datormoln i Google Workspace.

Vad fick dig att söka Sekreterare?

Jag sökte sekreterare för att jag var taggad på att testa något nytt som inte liknar andra engagemang som jag har gjort på sektionen. Dessutom ville jag lära mig med om sektionen och då passade det bra att söka till sekreterare i styret.

Vad har varit det roligaste med att vara Sekreterare?

Det roligaste är att inblicken som man får av sektionens verksamhet samt att det är självständigt arbete vilket jag också tycker är kul.

Behöver man någon tidigare erfarenhet för att vara Sekreterare?

Nej! (eller man har ett litet försprång om man kan LaTeX men allt går att lära sig)

Lämna ett svar